Setkání dobrovolníků a zaměstnanců YMCA Praha
„Jó, šoféřina, šoféřina, vlastně práce jako každá jiná. Zastávky, brždění, otvírání dveří. A hlavně lidé.“ (řidič autobusu, Pražská pětka, povídka Na brigádě)
Jó, to dobrovolničina práce jako každá jiná není. To, že je
někdo ochotný věnovat svůj čas a energii nějaké neziskové
činnosti, rozhodně není samozřejmostí, a přitom
máme dobrovolníků v Ymce (alespoň v Ymce Praha) stále
spoustu. Maminek z mateřských center, táborníků, tensingových
vedoucích, vedoucích z Víry a světlo, ze svépomocné
skupiny Jantar nebo dobrovolníků, kteří pomáhají při jednorázových
akcích. Pravda, v posledních letech se nám poměrně
rozrostla i řada zaměstnanců (hlavně těch na částečný
úvazek), ovšem i ti odevzdávají Ymce Praha spoustu energie,
nápadů a času (a to kolikrát pořád i z nějaké části dobrovolnického).
Každý z těchto lidí šoféruje nějakou tu část dnes už poměrně
dosti pestré mozaiky programů YMCA Praha. A jelikož jsme jim za tuhle činnost moc vděční, scházíme se se všemi již
tradičně v polovině ledna ke společnému Setkání dobrovolníků
a zaměstnanců YMCA Praha. Tato setkání jsou od začátku
koncipovaná jako vysoce oddychová, pracovně nenáročná, s
prvky relaxace. Nikdy nesmí chybět pestré a chutné občerstvení,
drobné představení a interaktivní seznámení dobrovolníků
a zaměstnanců z jednotlivých sekcí (už je nás tolik, že se
často mezi sebou neznáme), možnosti nezávazné konverzace
a aktivní či pasivní relaxace (sezení a polehávání, poslouchání
zážitků z dalekých cest, pro ty, kdo chtějí, nějaké to kostí protažení,
na závěr zamyšlení). A jelikož si přípravný tým setkání
libuje v neotřelých tématech poskytujících každému setkání
tolik potřebnou červenou nit, za 4 roky jsme již absolvovali setkání s tématem „Ovoce a zelenina“(v mateřském centru
Na Poříčí v lednu 2006), ve stylu 30. let (v Paláci YMCA
v zasedačce U krbu v lednu 2007), v lednu 2008 jsme se
potom v klubu D.N.A. ocitli „Na rybách“ a konečně letos jsme
se nechali zrelaxovat „Vůní a kořením“ v mateřském centru
Klubíčko na Černém Mostě.
Letos tedy (drže se tématu) výborný šéfkuchař Kačer ukuchtil
(mimochodem čistě dobrovolnicky) pyžmo z vorvaně (alias
guacamole), pyžamo s červenými pruhy (alias pesto rajčatové),
humus (alias pěknej humus), pečenou česnekovku, k
tomu všemu francouzské bagety. Dále bábovku kakaovou s
ořechy a do těsta přimíchanou majonézou (vynikající), bublaninu
s třešněmi a citrónem a ještě nás ve svém koktejlovém
koutku naučil vyrábět pravé mochito (s trochou alkoholu i
bez něj). Kromě kuchaře Kačera náleží velký dík také Kunratické
stodole – báječnému obchodu ovocem a zeleninou,
který zasponzoroval a dodal veškeré zelinářské a ovocnářské
přísady. A dále pak Klubíčku (jmenovitě Lucii) za poskytnutí
prostoru, Marušce a spol. za interaktivní představení Klubíčka,
Martinovi, který připravil strategický herní koutek a také
Katce, která promítala fotky a povídala o Nepálu.
Co dodat… Jelikož se tradičně scházíme v poměrně hojném
počtu, nezbývá jen doufat, že jsou naši dobrovolníci a
zaměstnanci za takovou formu poděkování rádi. Takže jestli
neumřeme, budeme setkání dobrovolníků a zaměstnanců
pořádat štastně až do smrti.
Julie Nepustilová