20 let je dlouhá doba a udržet se během ní
na mediálním trhu je výkon, který si zasluhuje
pozornost. Mezi trvalky, které nevadnou, a když
přece, tak jen proto, aby nabraly sil a vrátily
se ještě krásnější, patří i Protein. Ano, tento
časopis můžete číst už od dob, kdy Jaromír
Jágr přepisoval historii na ledě v Naganu. No
a vidíte, jsme tu pořád (a Jágr vlastně taky).
Díky, že jste s námi.
V následujícím textu se dočtete o některých málo známých
momentech z historie Proteinu, včetně toho, kde
přišel ke svému jménu, a kdo ho založil, vypiplal a vyladil
do dnešní formy. Tak tedy, pojďme se vrátit o 20 let
zpátky...
„Časopis Protein původně vzniknul jako příloha informačního
bulletinu Novinky od Ymky, jehož vydávání
jsem měl na starosti od září 1997 jako nový sekretář pro
Ten Sing na ústředí YMCA v ČR,“ říká Radim Žárský,
dnes evangelický farář v Semonicích u Jaroměře.
„Název přílohy se zaměřením na Ten Sing jsem odkoukal
z projektu německých tensingářů. Ti sestavovali tzv.
Protein týmy, které následně navštěvovaly a podporovaly
lokální tensingové skupiny po vzoru týmů Ten Singu
Norsko.“
Jsou pro vás německé „kořeny“ Proteinu překvapením?
Pak vás nejspíš zarazí i známá hláška z webu YMCA, kde
stojí „Nové vydání našeho bezpetrželového časopisu je
na světě!“ Po krátkém pátrání v zákoutích Paláce YMCA
jsme narazili na pamětníka, který nám větu dešifroval.
Přál si zůstat v anonymitě, ale zmíněnou větu označil za
„vtipnou šifru na druhou“. Bezpetrželový je prý odvozeno
od bezcelerový, tedy od „bestsellerový“. Inu, kreativita
byla vždycky základní přísadou Proteinu.
„Nulté číslo Proteinu jsem sestavil sám, nad čímž se
upřímně zhrozil Petr Chlápek, a další čísla
již obětavě sestavoval sám,“ vzpomíná si ještě Radim
Žárský a poprvé zmiňuje jméno, které je s Proteinem
spojeno bez nadsázky osudově.
Petr Chlápek, také aktivní tensingář a pozdější evangelický
farář, vtiskl Proteinu podobu, která ho provedla začátkem
tisíciletí. Byla to doba, kdy článkům dominovaly
tlusté rámečky a palcové titulky – tahle grafická úprava
měla jednak zaujmout oko čtenáře roztěkaného očekáváním
z nastávajícího milénia, jednak zcela upřímně trochu
zamaskovat vážné nedostatky tehdejší kvality tisku. Lepší
čitelný megatitulek na nezřetelné fotce než nic. Heslem
dne byla údernost (jako třeba článek o severočeské Ymce
s titulkem: „V Ústí, tam jsou hustí“).
Nový časopis hledal svou tvář a díky autoru loga Davidu
Böhmovi ji taky brzo našel. Znak Proteinu se od té doby
neměnil, přibyl pouze font ve stejném duchu. Kreativní
pokus propašovat do názvu každé rubriky ymkařské písmeno
Y po čase skončil a ypsilon uvolnil místo měkkému
I. Na Ymku odkazovala i čísla stránek zasazená do
trojúhelníku.
Redakce si postupně budovala síť externích přispěvatelů
(obzvlášť silná byla kulturní rubrika). Korespondenta měl
Protein dokonce i ve Francii. Kromě českých ymkařských
témat začala nesměle do časopisu nakukovat i témata
globální.
Zlom nastal, když do redakce začali docházet první elévové.
Většinou Pražáci jako poleno, museli zatnout zuby
a posadit se pod obrázek krnovské radnice s nápisem „Ó
sladký Krnove“, kterým si Petr Chlápek jako severomoravský
patriot pracoviště vyzdobil.
Mladíci tehdy začali tvorbu časopisu postupně přebírat.
Přišel nový grafický program a pomalu ubývalo infarktových
situací, kdy měl redaktor chuť vstát a přibít neposedný
obrázek v textu na obrazovce hřebíkem. Výzev ale
zůstávalo dost, třeba jak měsíčně naplnit 30 stran. Už v roce 2004 můžeme v jednom z podzimních čísel číst:
Co najdete v příštím vydání? To, čím do něj sami přispějete.
A mimochodem, tuhle větu najdete v Proteinu
dodnes.
Co tehdy Protein pro redaktory znamenal, popisuje jeden
z členů tehdejšího týmu Štěpán Černý: „Moje šestnáctileté
ego rozkvetlo, a tak jsem se stal pravidelným přispěvatelem,
a dokonce jsem se začal nacházet i v tiráži
– přičemž coby dítě z novinářské rodiny jsem byl rád, že
mohu aspoň takto drobně rozvíjet pokrevní linii.“
Protein fungoval, čtenáři se na nové číslo vždy těšili,
výtisky byly k dostání na všech hlavních tensingových
akcích. Časopis byl spojkou mezi tensingem a Ymkou.
Byl to ymkařský časopis, v té době ale do velké míry
vytvářený i čtený právě tensingáři.
„Na několik let jsem se stal terénním zpravodajem Proteinu
– měl jsem na starosti reportáže z TS akcí, tedy
nejčastěji víkendovky, tábory, festivaly, koncerty a semináře.
Používal jsem na tu dobu asi docela květnatý slovník
a netypický způsob narace: často jsem si do článků
vymýšlel věci, které se nestaly, nebo je vysvětloval
tak, jak asi jejich aktéři nechtěli,“ připouští po letech
s nadsázkou Štěpán Černý, který svůj vypravěčský styl
od té doby ani trochu nezměnil.
Díky Proteinu se mohli teenageři v tensingu dozvědět
leccos o Ymce, o její historii i o tom, že je to celosvětová
organizace a že jsou součástí něčeho opravdu velkého
a unikátního. Tuhle roli plní Protein dodnes, v době sociálních
sítí to má ale u cílové skupiny 15–19 nepoměrně
těžší než tehdy.
S tím, jak se časopis zlepšoval, bylo na čase „prolomit
ledy“, opustit bezpečí Ymky a konfrontovat Protein aspoň
částečně s realitou venkovního mediálního světa.
Autor tohoto textu to udělal na vlastní nebezpečí, když
vzal před 15 lety Protein k přijímacím zkouškám na
žurnalistiku jako ukázku své praxe. A dnes s odstupem
necelé generace je třeba si přiznat, že to tenkrát nebyly
úspěšné přijímačky…
Přes drobné nezdary či pubescentní nemoci se ale Protein
dál posouval dopředu. Barva jeho tisku přestávala
při čtení mazat ruce, papír byl hezčí, celý časopis reprezentativnější.
Bylo ale stále stejně těžké, ne-li těžší, naplnit
ho každý měsíc kvalitním obsahem.
Výše zmíněná věta „V příštím čísle najdete to, co do
něj sami dáte“ platí pořád. Čeká se na nové studenty,
nadšence, ymkaře, tensingáře, kteří si rozumí se slovem
a mají nové nápady. Ymka svůj „firemní“ magazín (a ne
jeden) měla i za 1. republiky.
Byla by škoda, aby teď kvůli éře chytrých telefonů zašel
na úbytě a přestal o něj být zájem. Pojďte dělat časopis!
Stačí se ozvat na protein@ymca.cz.
Jaromír Jágr už za 20 let na ledě (při vší a hluboké úctě)
nebude. Protein by ale na vašem stole být měl.
Vojtěch Berger, YMCA Praha, novinář, jeden z bývalých
redaktorů Proteinu. foto: Julie Bergerová