Týden –nejen– odpočinku

Autor: externí <protein(at)ymca.cz>, Téma: 02/2020, Vydáno dne: 17. 06. 2020

Lenka Lasotová vyjela na rok do Ymky Bournemouth do Anglie na podzim minulého roku a pomáhá tam jako dobrovolnice. Práci dostala na starost v několika centrech – stará se o děti v ymkařském Pokesdown centru, jejichž maminky jdou na školení, které je ve stejné budově. Děti tam pomáhá hlídat a starat se o ně. Také pomáhá s programem „Play&Learn“, kdy si rodiče hrají s dětmi společně s dobrovolníky, případně dělá společnost samotným rodičům. Nějaký čas také tráví v ymkařské školce, kde pomáhá s vytvářením zajímavého programu pro místní předškoláčky. V současné době, dokud jsou místní programy omezené, se také rozhodně nenudí – v Anglii pomáhá s online programy pro místní děti a mladé. V místní Ymce pracuje ve skupině s několika dalšími dobrovolníky a dobrovolnicemi z různých evropských zemí. Ráda by s námi sdílela recept, který se právě od těchto dobrovolníků naučila. Určitě ho také můžete vyzkoušet. (Úvod – Sára Soukupová)


Minulou neděli jsme se dohodli, že budeme mít ten den společný oběd a ne večeři jako obvykle. Rozhodly jsme se se Sarou, Alessandrou a Sabine uvařit něco podle receptu Jamieho Olivera. Mělo nám to zabrat 30 minut, ale v reálu to byla hodina a 30 minut. :D Ale i přesto jsme si společné vaření užily a tak nám to moc nevadilo. Výsledek možná nebyl jako na fotkách od Jamieho, každopádně se tomu hodně blížil a chuťově to bylo výborné, i když jsme se shodly, že jsme to trochu přehnaly s citronovou kůrou.

Po tomto výborném obědě jsme se s holkami rozhodly jít projít na pláž, slunečné počasí k tomu přímo nabádalo. I přesto, že nebylo zrovna teplo, jsme neodolaly vyzout si naše boty a jít do chladné vody. A to pravděpodobně způsobilo to, že jsem opět další týden byla nachlazená, ale co už, myslím si, že to i tak stálo za to. ;) Dále jsme se rozhodly pokračovat až k Boscombe Pier a neopominuly jsme i „workoutové hřiště“ a byla to celkem sranda.

Další den jsem se probrala s pocitem, že jsem zase nemocná. V pondělky mám naštěstí volno a tak jsem mohla odpočívat, bohužel se mé nachlazení v následujících dnech moc nelepšilo, i tak jsem chodila do „práce“, na úterní mládež, ze které jsme se se Sabine vrátily dost pozdě večer, ve středu jsme byly pozvány k jedné rodině, kteří vedou malou skupinku a další dny už jsem pociťovala, že už mám „dost“ a musím si nutně odpočinout, takže jsem nešla na „Revival group“ na kterou jsem měla v plánu jít a v pátek jsem už neměla sílu si zajít na večeři do Delta House, kterou máme jako dobrovolníci zdarma a raději jsem si šla lehnout do postele.
Minulý týden byl tedy velmi odpočinkový, pravděpodobně jsem si narušila spánkový cyklus (pokud to tedy pod tímto pojmem existuje) a když jsem v noci nemohla usnout, sledovala jsem e-shopy s potřebami do kuchyně a domácnosti, i když momentálně nemám žádné peníze, ale aspoň si zjišťuji názvy kuchyňských potřeb v angličtině. :)
Také mám rozečtenou knížku „Everybody, Always“ kterou napsal Bob Goff a musím říct, že se mi ta knížka hodně líbí, jsou to příběhy ze života o lásce k druhým lidem... Včera jsme měli opět společnou večeři a Sabine připravila dezert. Tak mě napadlo, že bych zde mohla přidávat i recepty, ať o tom jídle jen nežvaním, ale ať si je můžete vyzkoušet i vy. :)

Dezert s hroznovým vínem

Možná to nevypadá na první pohled nejlákavěji (zvolili jsme lenivý postup), ale chutnal nám všem – a já si dokonce přidala. :D

Potřebujete:
cca 1 kg červeného a zeleného hroznového vína
250 g mascarpone
250 g šlehačky
250 g tvarohu
100 g cukru
1 balení vanilkového cukru
2 balení amerických cookies (čokoládové sušenky)

Postup:
Vyšlehejte šlehačku.
Rozmíchejte mascarpone s tvarohem a cukrem a poté přidejte šlehačku.
Nakrájejte hrozno na poloviny a rozdrťte cookies. Pokud spěcháte, nebo se vám s tím moc nechce „patlat“, dejte si stranou pár hroznů a cookies a vše ostatní smíchejte.
Pokud to chcete udělat pečlivě, vezměte pár rozpůlených hroznů a umístěte je na dno misky, následně na ně navrstvěte krém, další vrstvu vytvořte z cookies a na ně opět přidejte krém. Vrstvěte v tomto pořadí, dokud miska nebude plná.

Dobrou chuť!

PS: Při překladu tohoto receptu jsem se musela smát, hlavně tedy u „vyšlehejte šlehačku“ – nejen, že to zní trochu zvláštně, ale včera jsme se dívali na „Karlík a továrna na čokoládu“ a hned se mi vybavila scéna, kdy Willy Wonka s dětmi, jejich rodiči a malými Umpalumpy pluli na lodi po čokoládové řece a zrovna míjeli „šlehací místnost“ kde šlehali krávu, aby ušlehali šlehačku. :D
Willy Wonka: „For your information, little girl, whipped cream isn‘t whipped cream at all unless it‘s been whipped with whips. Everybody knows that.“

Lenka Lasotová, foto: autorka textu