06/2005

Ořechová bábovka

Vydáno dne 30. 06. 2005 (13133 přečtení)
alias Bábovka

Dlouho vyhlížené prázdniny jsou opět zde a s nimi i čas pikniků a grilování. Nebraňme se tedy kuchařskému vábení a nechme se inspirovat našimi babičkami, jež přiznejme, umí vařit přinejmenším nezaměnitelně. Dovolte mi, abych mé babičce splnila její sen a s naturalismem jí vlastním zveřejnila tajnou recepturu na bábovku, jejíhož zrodu jsem byla svědkem, a dovolila jsem si ho zaznamenat pro další pokolení. Věřte, není bábovka jako bábovka!


Ingredience:
- 40 dg hladké mouky
- prášek do pečiva
- balíček vanilkového cukru
- 20 dg cukru
- 4 vejce
- 2 dcl mléka
- lžička rumu
- a samozřejmě ořechy

1) Začněme zlehka. Do mouky rázně šoupněme kypřící prášek, vanilkový cukr a a navrch ještě20 dg běžného cukru. Ano, přesně tak. Zamícháme lžičku rumu a 2 dcl mléka. Podle teorie mé babičky však nelze vždy se držet receptu a tak vylepšená verze praví: dvě lžičky rumu a 3 dcl mléka. Celý akt doprovází komplikované odměřování a lítý boj s nůžkami.

2) Rozehřáté máslo na pečení smícháme s olejem a pokusíme se stvořit tekutinu o 2 dcl, tedy respektive o 3 dcl, že ano. Přidáme toto celé do již připravené mouky s příměsí a následně formujeme a formujeme….

3) Přihřejeme mléko a teď prosím pozor! Další kroky vyžadují bystrou mysl a šikovné ruce. Oddělíme žloutky od bílků. Opatrně. Žloutky vhodíme do mléka … Následuje poučná historka o mém dědovi a pukavcích v tramvaji. Bílek samozřejmě nevyhazujeme, neboť zužitkujeme ho na sníh. Lovení skořápek z bílků je nedílnou součástí přípravy. Dle mé babičky jinak hrozí zápal silného střeva.

4) Nastává etuda míchání. Rozmícháme vejce s mlékem a zaděláme do moučné směsi. Vášnivě promísíme, aby se to zkrátka vsáklo. Ano, už je to křehounké.

5) Na kuchyňském „place“ se zjevují drcené ořechy. Proces drcení zůstal mi bohužel utajen.
Nejsem si ani jista, zdali bych při tomto počinu, chtěla být babičce nablízku. Kam s nimi jinam nežli do těsta. Všimněte si, že v této fázi již mluvíme o těstě.

6) Následuje etuda pro niž není správného přirovnání a proto ji raději popíši. Nejprve si babička dojde pro speciální zástěru, bez které nelze v aktu pečení pokračovat. Usedne na židli s mísou bílků a špetkou soli a počne s prapodivným nástrojem ve tvaru kosmické spirály vyrábět sníh. Tato chvíle je zpestřena vyprávěním zlého snu, ve kterém babička čekala na záchod ve frontě společně s cizími pány. „Já mám ráda tuhej,“ svěřuje se babička, ale to už je řeč o sněhu. Přidáme lžičku cukru, a již dokonalý sníh přemístíme do mísy s těstem. Lehce ho učiníme jeho součástí.
Pozor ne prudce! Ne jako Jiřina (pozn. babiččina sousedka a věčná sokyně ve vaření), která ho nalije nedodělaný a jen dvakrát zamíchá.

7) Na jeviště vstupuje další hráč – pekáč tukem vymazaný. Námi vytvořenou hmotu do něj umístíme, přičemž stěží se lze ubránit degustaci. Hmm, chutná znamenitě.

8) Na řadu přichází moderní technika v podobě plynové trouby. Rozpalme ji s řádnou obřadností a vsuňme pekáč. Respektujte přitom prosím nároky vaší trouby. Proti spálení se tu osvědčuje speciální pomocník na bázi vodní páry čili plecháček s vodou.

9) Máme chvíli (čekejme tak půl hodiny) na probrání ožehavých témat u šálku čaje a sušenek. Nenechme se unésti rozhovorem a občas špejlí do bábovky šťouchněme.

10) Nastává osudný okamžik. Bábovka je již učervenalá (kuchařský slang pro zezlátnutí) a ořechový odér prostupuje světnicí. Povrch je popraskaný žárem a odhaluje bábovčiny vnitřnosti. Babička nadává na tu drzou bábu Jiřinu. Jakoby i tato nemilá sousedka prostupovala celou místností.

11) Doba tuhnutí a stydnutí - plni v očekávání…….

12) Konečně jsme se dopracovali k části závěrečné a mnou nejopěvovanější – k čokoládové polevě. Rozehřejme čokoládu s trochou másla.
Proč s máslem, netuším, ale není trpělivosti se ptáti, neboť to už náš výtvor zalíváme touto božskou tekutinou. Posléze už jen do lednice ho šoupněme.

13) Nyní by měla nastat chvíle pro vyvrcholení našeho snažení, chvíle pro popsání prvních pocitů po požití tohoto lahodného pokrmu. Avšak toho už jsem nebyla svědkem, neb jsem musela bez toho odejíti. Nezbývá tedy nic jiného než aby jste se sami do díla dali a bábovku si stvořili dle obrazu svého.

14) Dobrou chuť!

Veronika Kočová

[.. Celý článek | Autor: externí .. ]
[..Pošli e-mail | Vytisknout článek ..]